Boekhouding einde van het jaar voorbereiden.
De boekhouding voorbereiden op het afsluiten van het boekjaar is een taak waar je in november al mee zou kunnen beginnen.
Wat kan je voorbereiden aan de boekhouding in november?
In november heb je het 3e kwartaal als het goed is al afgesloten en als je kwartaal aangifte omzetbelasting doet dan heb je die ook al verwerkt. De vraag is of je ook de tijd hebt genomen om de boekhouding na te kijken over deze kwartalen?
Vaak stellen we dat uit tot het begin van volgend jaar. We zijn al haast weer druk bezig met de feestdagen en voor je het weet is het jaar weer om. Het is wel handig om nu alvast eens te kijken naar de volgende posten.
Debiteuren en crediteuren.
Draai eens een openstaande facturenlijst debiteuren t/m oktober. Zijn alle facturen betaald of zit er nog een factuur tussen die ouder is dan jouw betaaltermijn? Het kan natuurlijk zijn dat er iets niet goed geboekt is. Kijk dat eerst na en corrigeer het of overleg met jouw boekhouder om het te herstellen. Natuurlijk kan het zijn dat dit door jouw klant over het hoofd is gezien. Bel deze dan even op of stuur dan deze maand nog een herinnering.
Ook aan de crediteurenkant is het mogelijk dat er iets niet goed is geboekt of dat je vergeten bent een factuur te betalen. Neem ook deze lijst door en boek de correcties als dat nodig is.
Een tussenrekening als kruisposten.
Elke administratie heeft wel een rekening kruisposten. Een grootboekrekening waar je even een bedrag boekt om later uit te zoeken. Loop deze rekening eens na. Heeft het een saldo t/m eind oktober? Dan is het nu de tijd om deze uit te zoeken en te corrigeren.
Investeringen en kleine aanschaffingen.
Investeringen boek je op de balans als deze meer zijn dan € 450,- excl. BTW.
Als de investering minder kost dan zou deze geboekt moeten worden in de winst, - en verliesrekening onder kleine aanschaffingen. Deze twee rekeningen zou je na kunnen lopen als je zelf de boekhouding doet. Staat alles goed geboekt? Dan is het slim om te kijken voor hoeveel je dit jaar hebt geïnvesteerd. Dat kan je ook samen met jouw boekhouder doen. Bij investeringen onder de € 2.400,- euro heb je geen recht op investeringsaftrek. Het zou zonde zijn als je deze aftrek mis zou lopen, omdat je net wat minder hebt geïnvesteerd.
BTW en een suppletieaangifte omzetbelasting.
Kijk nu al of de aangiftes van het 1e t/m het 3e kwartaal kloppen. Heb je iets gecorrigeerd waar BTW in zat? Corrigeer dan nu deze boeking of boek nu die vergeten inkoopbon of factuur.
Lukt het je niet om de boekhouding na te kijken dan zal je dat waarschijnlijk pas volgend jaar doen. Als dat na januari is let dan even op dat je een suppletieaangifte het beste voor 1 april maakt over dit boekjaar. Als je dit namelijk corrigeert voor 1 april dan kan je belastingrente voorkomen. Je kunt dat dan doen door een suppletieaangifte in te dienen.