TIPS & TRICKS

BTW aangifte corrigeren of niet?

Jun 28, 2022

Heb je een aangifte omzetbelasting gedaan over een bepaalde periode, maar klopt die niet? Dan kan je deze aangifte corrigeren met een suppletieaangifte.

Dat klinkt duur, maar het is eigenlijk niets meer dan een nieuwe juiste aangifte indienen.



Zo'n gecorrigeerde aangifte maken kan op twee manieren.

  1. Via de aangiftesoftware.
  2. Door in te loggen op belastingdienst zakelijk en daar online het suppletie- formulier in te vullen en te verzenden na ondertekening.


Via de aangiftesoftware is natuurlijk het meest eenvoudig. Je corrigeert wat fout is gegaan of vergeten in de betreffende periode, zoals bijvoorbeeld een bepaald kwartaal, en laat het programma een nieuwe berekening maken. De suppletie kan je dan met een druk op de knop verzenden naar de belastingdienst.


Als je dit niet doet via de boekhoudsoftware, dan moet je inloggen op jouw belastingdienst zakelijk en daar het suppletieformulier invullen.
Dit hoeft ook niet lastig te zijn als je maar precies weet wat mis is gegaan. Je vult in wat het had moeten zijn en aan het einde van het formulier kan je dan ingeven wat je al betaald hebt of terug hebt gekregen over die periode.


Moet je altijd een suppletieaangifte maken?

Een suppletieaangifte omzetbelasting moet je in principe altijd maken als er iets niet klopt in de aangiften die je gedaan hebt. Meestal wordt aan het einde van een boekjaar gekeken of zo'n suppletieaangifte nodig is, maar soms ontdek je dat in het lopende jaar.
Als je een aangifte hebt gedaan over een bepaalde periode en je komt er in de volgende periode achter dat je iets niet goed hebt gedaan dan is een suppletie- aangifte niet altijd nodig.


Als je een correctie maakt, dan mag je het btw-bedrag dat je extra moet betalen of terugkrijgt ook meenemen in een volgende periode. Dat mag als het te betalen bedrag of het terug te ontvangen bedrag lager is dan € 1.000,-. Is het hoger? Dan moet je altijd een suppletieaangifte doen.