NIEUWS

Einde van de oudedagsreserve in 2022

Oct 10, 2022

Oudedagsreserve op de schop vanaf 2023.


Het is zover. Er wordt al een tijd over gepraat, maar vanaf 2023 is het niet meer mogelijk voor de (kleine) zelfstandige om voor zijn of haar oude dag te zorgen door het doneren van een bedrag aan de fiscale oudedagsreserve.


De plannen van het kabinet zijn duidelijk. Door de afschaffing van de oudedagsreserve zou er meer gelijkheid zijn tussen werknemers en zzp-ers. Natuurlijk heeft het ook voordeel voor de schatkist, zo'n 110 miljoen.


De aftrek maakte het mogelijk om belasting te besparen in een bepaald jaar, waardoor er uitstel van belastingbetaling over de donatie tot stand kwam. Uitstel betekende dan ook geen afstel, tenzij de ondernemer voor het bedrag van de oudedagsreserve een lijfrente voor de oude dag zou kopen.


Het saldo van de oudedagsreserve dat op 31-12-2022 op de balans staat, hoeft niet direct vrij te vallen in de winst. Je kunt ook nog steeds een lijfrente voor het bedrag dat je tot nu toe gereserveerd hebt kopen.


In 2022 kan je nog wel als zelfstandige ondernemer 9.44% van de winst met een maximum van € 9.632 aftrekken en doteren aan de fiscale oudedagsreserve.


Pensioen voor de eenmanszaak / zzp'er na 2022

Wat kan je vanaf 2023 doen om toch een appeltje voor de dorst te hebben? Natuurlijk sparen om in de toekomst (bijvoorbeeld wanneer je in een lager belastingtarief valt) het gereserveerde bedrag af te storten in een lijfrente. Daarnaast blijft de jaarruimte en reserveringsruimte beschikbaar. Maak daar dus ook gebruik van en start nu al met vergelijken.


Update oktober 2022:

In plaats van 1 januari 2023 is de WTP uitgesteld tot 1 juli 2023 en dat is ook belangrijk voor de zelfstandig ondernemer. Het uitstel zou betekenen dat ondernemers die in 2022 van hun jaarruimte gebruikmaken nog maar weinig jaarruimte overhouden voor 2023. Dat komt doordat de jaarruimte in een jaar wordt bepaald door het jaar ervoor. Het effect daarvan is dat er voor die ondernemers een gat zal ontstaan in de mogelijkheid voor pensioenopbouw. Zie ook MKB Nederland.