NIEUWS TIPS & TRICKS

Kilometervergoeding gaat veranderen in 2023.

Nov 09, 2022

De kilometervergoeding gaat in 2023 iets omhoog.

Als je een auto privé gebruikt voor de zaak, dan wil je daar privé natuurlijk graag een vergoeding voor krijgen. Die vergoeding voor het gebruik van jouw privéauto is in 2022 0.19 cent per zakelijk gereden kilometer.


Dat lijkt een goede optie en kan zeker een verstandige keuze zijn als je een al wat oudere auto hebt. Een auto op de zaak is namelijk ook niet altijd de juiste fiscale keuze. Dat kan verschillen per situatie.


Als je een privéauto voor zakelijke ritten gebruikt die anders zijn dan woon-werk verkeer. Dus vanuit huis naar kantoor en terug. Dan mag je vanaf 2023 geen 0.19 cent per kilometer declareren als zakelijke kosten, maar 0.21 cent per kilometer.


Kosten die in de 0.21 cent per kilometer zitten.

Je moet wel bedenken dat in die 0.21 cent per kilometer alle kosten zitten die je ten laste kunt brengen van de zaak. In deze 0.21 cent per kilometer zit namelijk:

  • Afschrijvingskosten. (waardevermindering)
  • Benzinekosten.
  • Onderhoudskosten.
  • Parkeerkosten.
  • Verzekeringskosten.


Privéauto voor zakelijke ritten.

Zo op het eerste gezicht ziet die 0.21 cent er dan ook een beetje treurig uit. Het is dan ook afwegen hoe vaak je de auto gebruikt voor zakelijke ritten en wat de totale kosten zullen zijn op jaarbasis. Zomaar een auto op de zaak zetten heeft ook nadelen. Zeker als je deze voor meer dan 500 kilometer per jaar privé wenst te gebruiken. Je moet dan namelijk denken aan een fiscale bijtelling die jouw inkomen zal verhogen en waardoor je mogelijk in een hoger belastingtarief zult vallen.


Bijtelling privégebruik omzetbelasting.

Aan het einde van het jaar zal je ook rekening moeten houden met een bijtelling van omzetbelasting voor privégebruik. Kortom, even nadenken voordat je die mooie auto koopt die je in de showroom hebt gezien.


Kilometervergoeding doorberekenen aan de klant.

Als ondernemer heb je misschien de vraag wat je aan de klant zou kunnen doorberekenen van kosten als je de auto gebruikt. Als je een vak hebt als loodgieter, schilder of een ander beroep waar je altijd een auto voor nodig hebt, dan bereken je die kosten natuurlijk door. Veel rekenen met een tarief van 0.30 cent per kilometer. Dit is exclusief omzetbelasting. Als je wilt weten of dat genoeg is dan zou je moeten bijhouden wat de kosten zijn in bijvoorbeeld een jaar tijd en deze kosten delen door het aantal gereden kilometers.


TIP: Nu de prijs van brandstof hoog is, zou je dit ook per kwartaal kunnen doen en de prijs die je doorberekent aan klanten aanpassen als dat nodig mocht zijn.


Kilometerregistratie bijhouden.

Het is altijd verstandig om de gereden kilometers bij te houden. Dit is nodig als je minder dan 500 kilometer privé rijdt per jaar, in een auto die op de balans van de zaak staat, maar ook voor de privéauto die je zakelijk gebruikt.
Als je de privéauto zakelijk gebruikt, dan is het mogelijk om een deel van de omzetbelasting die je hebt betaald in een jaar mee te nemen in de aangifte omzetbelasting en te verrekenen.


De omzetbelasting kan je terugkrijgen die je hebt betaald over onderhoud en gebruik voor zover de auto is gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dat kan je alleen aantonen met een sluitende kilometer administratie.


Registratie van de kilometers automatisch bijhouden.

Dit kan erg omslachtig zijn, want je moet elke kilometer die je hebt gereden (privé en zakelijk) registreren om dit te kunnen doen. Het is dan ook makkelijk als je daarvoor gebruik maakt van een app. De registratie gaat dan automatisch en daardoor weet je zeker dat je een juiste kilometeradministratie kunt overleggen als dat nodig is.


Wat als je geen kilometerregistratie hebt bijgehouden?

Als je geen sluitende kilometerregistratie hebt bijgehouden dan kan je ook alle btw over onderhoud en brandstof verrekenen in de aangifte omzetbelasting als voorbelasting. Aan het einde van het jaar moet er dan wel een correctie worden gemaakt. Dat kan gunstig zijn, maar let vooral op bij een auto met een hoge catalogusprijs. (De prijs inclusief btw en bpm)


Aan het einde van het jaar zal je namelijk 1,5% van die catalogusprijs moeten opgeven (corrigeren) in de aangifte omzetbelasting als verschuldigde btw. Dat kan duurder uitvallen dan de btw die je eerder hebt verrekend. In dat geval corrigeer je de aangifte met het bedrag aan btw dat je eerder verrekend hebt.