LAATSTE NIEUWS

Reizen met het openbaar vervoer.

Feb 13, 2024

Reizen met het openbaar vervoer en OV kaart

Wie reist er niet met het openbaar vervoer? Zeker als je naar een stad wilt dan is het vaak een snelle optie of handig omdat je niet hoeft te zoeken naar een geschikte parkeerplek. Er is wel iets dat belangrijk is als je voor je onderneming reist met het openbaar vervoer en daarvoor een OV kaart gebruikt.


Zakelijke reiskosten aftrekbaar.

Zakelijke reiskosten zijn 100% aftrekbaar, maar het is wel altijd belangrijk om daarvan de bonnen te bewaren in jouw administratie. Waarschijnlijk doe je dit ook en als je gebruik maakt van een online administratie programma dan zal je de bon ook direct kunnen uploaden, zodat je deze niet kwijtraakt.


Allemaal netjes verzorgt, maar wist je dat je altijd moet kunnen aantonen dat je deze kosten ook echt hebt gemaakt als je reist met een OV-kaart?


Reizen met een OV-kaart als ondernemer.

Reizen met een OV-kaart is wel zo handig. Vaak wordt echter vergeten de reishistorie te bewaren. De bonnen van het opladen worden dan wel verwerkt in de administratie, maar de reishistorie of een declaratieformulier wordt nogal eens vergeten. Dat is wel belangrijk, want de BD kan ernaar vragen.


Zorg dus voor de bewijslast dat je deze uitdraaien maakt. Dat kan makkelijk op de site van ov-chip kaart, ook als je een anonieme kaart gebruikt.


Is het reizen met openbaar vervoer altijd aftrekbaar?

Als je reiskosten als zakelijk kosten wilt boeken dan is het handig om bij te houden waar de reiskosten voor gemaakt zijn. Er geldt namelijk een maximumbedrag voor reis- en verblijfkosten. Dit bedrag is € 1.500 tenzij de kosten noodzakelijk waren voor het werk. Bewaar daarom ook overige stukken waarmee je dat kunt aantonen. Je kunt dan denken aan reserveringen en andere documenten, zoals e-mails.


Bron: belastindienst.nl