NIEUWS

Stapbudget nadelig voor kleine ondernemer?

Oct 24, 2022

Stapbudget komt terecht bij de grote ondernemingen in opleidingsland. Is er sprake van oneerlijke concurrentie?


FM.nl komt vandaag met het bericht "Faillissementen MKB door selectieve overheidssteun." In dat bericht wordt gewezen op een bericht van Irene de Haan van de Volkskrant waarin wordt 'ontdekt' dat het selectief toekennen van STAP-subsidies voor opleidingen vooral wordt gegeven wanneer het gaat om een grote opleider.


Het resultaat is dat veel kleinere opleiders, zoals docenten en coaches of trainers, klanten mislopen. Het geld gaat naar de grote organisaties, wat niet wil zeggen dat zij ook de beste opleidingen hebben. Soms kan je beter van een "oude rot in het vak" iets leren dan alleen de boekenwijsheid. Toch zal Nederland niet Nederland zijn als zwaaien met een papiertje van een grote opleider geen aanzien zou geven.


Zelf moet ik eerlijk bekennen dat ik vaak genoeg naar een cv heb staan staren en naar de diploma's, maar juist nieuwsgierig was naar de mensen die werkervaring hadden of zelfs naast hun fulltime baan een opleiding hadden gedaan of meerdere 'cursussen'.


Een opleiding die niet 'gecertificeerd' is, krijgt geen mogelijkheid tot zo'n Stapbudget wat dus volgens het artikel vaak gebeurt bij kleinere organisaties. Maar is zo'n kleinere organisatie dan direct niet de juiste keuze? Dat lijkt mij niet, maar dat is alleen mijn mening misschien. Het is alleen vreemd dat dit weer een krachtig staaltje is van regeltjes waar niet goed bij nagedacht wordt als het gaat om het succes en ondernemerschap van kleinere ondernemers.


Op 17 mei 2022 werd hier al een artikel over geschreven op de site van salarisvanmorgen.nl. Je kunt daarin de link vinden naar:

Antwoorden op Kamervragen over kleine opleiders die niet kwalificeren voor STAP-budget