NIEUWS

TVL - NOW - Tozo en Tonk

Aug 28, 2022

Voorbereiden op het eventueel terugbetalen van financiële regelingen uit het steunpakket.


Er waren nogal wat regelingen voor coronasteun. TVL - NOW - Tozo en Tonk. Prachtige afkortingen, maar wat waren ze ook alweer? Hoe zit het met terugbetalen?


TVL

De TVL was de tegemoetkoming vaste lasten. Dit was een gift en dus belastingvrij. Alleen als je meer geld hebt verdiend dan dat je had verwacht bij de aanvraag van TVL dan zal je wel (een gedeelte) terug moeten betalen.
De RVO (Rijksdienst voor ondernemend Nederland) zal met een vaststellingsbrief laten weten of je iets moet terugbetalen. Natuurlijk kan je een betalingsregeling aanvragen als het moeilijk wordt om het terug te betalen bedrag in één keer te voldoen.


NOW

De NOW was de tegemoetkoming voor loonkosten. Deze tegemoetkoming was bedoeld om personeel te kunnen blijven betalen. Na elke periode waarvoor NOW is aangevraagd zal er een definitieve berekening moeten worden gemaakt. Zie daarvoor de website van het UWV. Op de site van het UWV staan ook rekenhulpen, zodat je zelf ook kunt uitrekenen wat de definitieve berekening zal worden.


Tozo uitkering en Tozo lening


Tozo uitkering

De Tozo uitkering was een Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers.
Deze uitkering was een aanvulling op het inkomen tot het sociaal minimum. Als je een Tozo uitkering hebt ontvangen, dan hoef je deze niet terug te betalen, tenzij natuurlijk blijkt dat jouw inkomen hoger is dan verwacht. Dit inkomen moet je doorgeven, waarna je ook hier een definitieve berekening van krijgt.


Tozo lening.

De Tozo lening is een lening geweest die je kon aanvragen voor bedrijfskapitaal. Deze lening moet je dus wel terugbetalen. Terugbetalen zal zijn vanaf 1 juli 2022 en je krijgt daar 6 jaar de tijd voor. Let op dat je mogelijk hier ook een andere betalingsregeling voor kunt krijgen als jouw situatie daarom vraagt. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met een medewerker. De gegevens staan op de brief die je over het terugbetalen hebt ontvangen.


Voorbereiden op het eventueel terugbetalen van de regeling(en)


Hoe kan jij je voorbereiden op het terugbetalen van deze regelingen? Natuurlijk moet je eerst weten of je wel iets moet terugbetalen. Het is daarom heel belangrijk dat de boekhouding in orde is. Wees dus secuur met wat je nodig hebt om de boekhouding te doen. Dat kan lastig zijn in een tijd waarin alles erg chaotisch lijkt te gaan.


Heb je uitstel aangevraagd voor het betalen van belastingen?

Voor meerdere belastingen kon je als ondernemer uitstel aanvragen. Het totaal van de uitgestelde belastingen moet worden terugbetaald in 60 termijn vanaf oktober 2022. Ook daar zijn voorwaarden aan verbonden, zoals dat je belastingaanslagen na 1 april weer op tijd betaald hebt.


Update 13 oktober 2022: Er is een versoepeling van de betalingsregeling voor belastingschulden door bijzonder uitstel. De voorwaarden en hoe je dat aanvraagt, kan je lezen op de site van de belastingdienst.


Je kunt bijvoorbeeld een betaalpauze aanvragen van maximaal 6 maanden, de betalingen per kwartaal doen i.p.v. per maand of de aflossingstermijn verlengen als de belastingschuld bijvoorbeeld hoger is dan € 10.000