NIEUWS TIPS & TRICKS

Belastingveranderingen ondernemers 2024.

Sep 21, 2023

Het is weer Prinsjesdag geweest en er waren blijkbaar weer een aantal opvallende hoedjes te zien. Leuk en soms goed voor de lachspieren, maar het is ook weer tijd om te zoeken naar de wijzigingen die zullen optreden in 2024 als het gaat om belastingen voor ondernemers.


Het kabinet is demissionair en dus zijn er weinig wijzigingen en sommige ondernemers zullen hopen op verkiezingen waarbij het roer rigoureus om zal gaan, want laten we eerlijk zijn tegenover elkaar. Het is er zeker niet leuker op geworden.


Een aantal belangrijke belastingveranderingen voor 2024 op een rij.


Belastingverandering voor de ondernemer in de inkomstenbelasting.


Allereerst hebben we natuurlijk te maken met de verlaging van de zelfstandigenaftrek. Deze gaat wederom omlaag naar € 3.750,- en de MKB- winstvrijstelling daalt van 14% naar 12.7%. Samen met de rentestijgingen zal een kleine ondernemer in 2024 minder netto overhouden.


Waar kan je nu al naar kijken om belasting te besparen in 2024?


Omzetten eenmanszaak naar B.V.


Door de verlaging van de zelfstandigenaftrek en de MKB-winstvrijstelling is het misschien slim om uit te rekenen of het niet verstandiger kan zijn jouw onderneming om te zetten naar een B.V.. Doe dat ruim van tevoren, want zoiets moet je niet van vandaag op morgen beslissen.


Vrijvallen fiscale oudedagsreserve

Het kan ook verstandig zijn om dit jaar eens te kijken naar het laten vrijvallen van voorzieningen op de balans. Denk daarbij ook aan de fiscale oudedagsreserve. Als deze vrijvalt dan betaal je daar belasting over, maar als je deze omzet in een lijfrente dan is deze weer aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting.


Het komt toch vaak voor dat de fiscale oudedagsreserve een soort van blok aan het been is, zeker als de winsten tegenvallen (wat de afgelopen jaren zo kan zijn geweest) en de banktegoeden niet veel ruimte bieden voor een lijfrente. Mocht je bijvoorbeeld willen stoppen met de onderneming volgend jaar, reken dan uit of het niet voordeliger is om dit jaar al een deel vrij te laten vallen.


Winsten naar voren halen.

Door de daling van de winstvrijstelling in 2024 kan het handig zijn om winsten naar voren te halen. Let dus even op in dit laatste kwartaal van 2023 of het mogelijk is en reken nu alvast uit of dat gunstig zal zijn. Denk hierbij niet alleen aan de inkomstenbelasting, maar ook aan de zorgverzekeringswet en mogelijk ook het effect op toeslagen.


Overige veranderingen voor de ondernemer in de inkomstenbelasting.


=> De verplichte zorgverzekeringswet gaat omhoog, hoeveel is nog niet bekend op dit moment.

=> De inkomstenbelasting in de 1e schijf neemt met 0.03% toe. De inkomstenbelasting in de 2e schijf blijft 49.5%

=> De zakelijke kilometers die onbelast zijn gaat van 0.21 cent per km naar 0.23 helaas moeten we nog even afwachten hoe het zit met de tarieven aan de pomp.

=> De belastingkorting bij het ineens betalen van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting wordt afgeschaft.


Belastingveranderingen voor ondernemers met een BV.


De grootste verandering is dan toch wel de aanmerkelijkbelangheffing. Box 2, waarbij elke DGA wel mee te maken krijgt door de dividenduitkeringen. Vanaf 2024 zullen er twee tarieven gelden i.p.v. een vast tarief van 26.9% (2023). Hoe dat eruit zou kunnen zien kan je lezen in het bericht rekening courant of toch een lening van de B.V. ?’


Het komt er op neer dat vanaf 2024 de eerste 67.000,- belast zal zijn tegen een lager tarief dan in 2023, namelijk 24.5 %, maar dat het deel van een dividenduitkering hoger dan 67.000,- euro belast zal zijn met 31%.


Er zijn natuurlijk nog genoeg andere veranderingen voor zowel ondernemers als particulieren. Bovenstaande belastingveranderingen zijn wel de veranderingen die voor ondernemers in het MKB algemeen voelbaar zullen zijn en waar misschien nog voor 2024 rekening mee kan worden gehouden.